USB és OTG kábelek

2014.01.11 19:47

Ezek a látszólag egyértelműen felhasználható kábelek és adapterek rendkívül sok bosszúság okozói lehetnek. Egy USB átalakító használata értlemszerűnek tűnik, egy betűt sem kellene róla írni. De sok felhasználó elköveti a hibát és jellemzően a több napos hibakeresés sem oldja meg a problémát. Hiába hívja az ismerőst, hiába fut a boltba, értelmes magyarázatot általában nem kap. Minden jó, csak mégsem működik.

 

AZ USB csatlakozók

 

Az USB portra kapcsolható telefonok, tabletek és egyéb készülékek megjelenésével szükségessé vált az USB csatlakozók területén is a bővités, kifejlesztették a mini és mikro USB csatlakozókat. A hagyományos USB csatlakozókhoz hasonlóan itt is megkülönböztetünk A és B jelölésűt. Ezek közül a legelterjedtebb a mini B és a mikro B típus. Alkalmazhatóak telefonok, tabletek, GPS, MP3 lejátszók stb számítógéphez történő csatlakoztatására. Használatuk egyszerű, nem szokott problémát okozni.

Tableteknél alkalmazva viszont nagyon sok gondot, fejtörést okozhatnak a felkészületlen felhasználóknak, ezért tablet gépek szempontjából vizsgáljuk meg őket.

 

 

 

 

A közhiedelemmel ellentétben a mini és mikro csatlakozók nem csak kicsik, hanem működési szempontból nézve mások is lehetnek. A könnyebb megértéshez picit bonyolódjunk bele az USB kábel felépítésébe.

Az USB kábelben négy vezeték található. Kettőn zajlik az adatforgalom, valamint szükséges egy tápfeszültség (+5V) és egy földelés (GND). De ha alaposan megnézünk egy mini vagy mikro USB csatlakozót látható, hogy nem négy, hanem öt érintkező található benne.

 

 

         Mini és mikro USB csatlakozók                Micro USB csatlakozó

Bármilyen USB 1.0, USB 2.0 eszközt használunk, a működéshez négy vezeték szükséges. Ezekben a csatlakozókban viszont öt érintkező található. 

Ez a rejtélyes ötödik érintkező a valóságban a mini/mikro csatlakozók bekötés szerinti negyedik érintkezője, az úgynevezett ID pin. Ha ez test (GND) felé van húzva, akkor az OTG (On The Go) kompatibilis tabletek USB HOST módba kapcsolnak. Ha pedig +5V felé húzzák őket vagy nincsenek bekötve (lebegnek), akkor a tablet perifériaként fog működni. A két működési mód közötti átváltást biztosítja mini és mikro USB csatlakozókba szerelt +1 érintkező.

 

 

Az OTG (On The Go) kábel


Az OTG kábel Host módba kapcsolja a tabletet, így a tablet már tudja, hogy perifériát csatlakoztatnak hozzá és ennek megfelelően fogja kezelni.

Ha a tablethez USB kábelt csatlakoztatunk a Host nem aktiválódik, a tablet perifériaként fog működni. A perifériaként működő tablet USB eszközök kezelésére alkalmatlan.

 

 

Belső felépítésük szerint megkülönböztetünk USB és OTG kábeleket. Bár mindkét kábelen USB csatlakozók vannak, de a két kábel egymással nem felcserélhető. Az ábrán jól látható az egyetlen, de lényeges különbség a két kábel között. USB kábelnél az ID érintkező nincs bekötve, a tablet perifériaként fog működni. Az OTG kábelben az ID érintkező testre van kötve, ezért a tablet USB hostként fog működni.

Tablet és számítógép összekapcsolásához USB kábelt kell használni. De ha a tablettel szeretnénk pendrive-ot, billentyűt stb működtetni, kizárólag az OTG kábel használható.

A tablet külső billentyűzetekhez tartozó kábel mindig OTG szabványos. Ezek közvetlenül csatlakoztathatóak a tablethez. 

A különböző USB adapterek, átalakítók nem támogatják az OTG-t! Látszólag öt érintkezővel szereltek, de az ID nincs bekötve. Számítógép-tablet összekapcsolásakor használhatóak, de tablethez perifériát nem lehet csatlakoztatni velük.

Rendkívül gyakori felhasználói hiba a külső billentyűzet csatlakozójának ezzel történő átalakítása. Mivel nem OTG kompatibilsek, a külső billentyűzet nem fog működni a tablettel.