Feszültség átalakító DC-AC

Az inverterek különböző kimeneti terhelhetőséggel készülnek. Természetesen az inverter teljesítmény növekedésével szükségessé válik az akkumulátor kapacitását is növelni. Egy 2kW-os inverter esetében minimum 200-250Ah kapacitású akkumulátor szükséges.

 

Az inverterek két csoportba sorolhatóak:
A tiszta szinusz (valódi szinusz hullám) inverterek drágábbak, viszont bármilyen készülék energiaellátásra használhatóak. Tökéletes szinuszhullámú kimeneti feszültséget állítanak elő.
A módosított szinusz hullámú inverterek jelentősen olcsóbbak, de néhány készülék esetén nem használhatóak. Ezek szabályos szinuszjel helyett négyszög vagy trapéz jelet állítanak elő. Elektronikai készülékek, szénkefés motorral készült gépek általában gond nélkül üzemeltethetőek róluk.
Házi vízmű, keringetőszivattyú, kondenzátoros indítású motorok csak tiszta szinusz inverterrel használható.


A rendelkezésre álló akkumulátor határozza meg, hogy 12V vagy 24V-os invertert kell alkalmaznunk. Szintén lényeges eldönteni, hogy mit akarunk róla működtetni.
Minden elektromos készüléken fel van tüntetve a névleges fogyasztása wattban (W) vagy kilowattban (kW). Fontos tudni, hogy a névleges fogyasztás az adott készülék működés közbeni fogyasztása. Az elektromos készülékek jelentős többségének a teljesítményigénye a bekapcsolás pillanatában a névleges fogyasztásának a többszöröse is lehet.
Az ohmos fogyasztók (pl. villanykörte, bojler, hajsütő, kenyérpiritó) közel ugyanazt a teljesítményt veszik fel induláskor is, mint folyamatos működés közben. Egy hűtőszekrény kompresszora viszont akár hatszor-nyolcszor nagyobb teljesítményt is képes felvenni az indulás pillanatában. A kapcsolóüzemű tápegységgel rendelkező elektronikai készülékek esetében (tv, számítógép, töltők, adapterek, kevés kivétellel szinte minden) is számolni kell az induláskor fellépő két-háromszoros teljesítmény növekedésével.


Az inverterek rövid ideig tartó (néhány másodperc) kétszeres teljesítmény növekedést károsodás nélkül elviselnek.


Fojtótekercses lámpatestek (fénycsövek) nem használhatóak inverterrel. Fontos, az invertert mindig terhelés nélkül kapcsoljuk be, majd miután megjelent rajta a hálózati feszültség kapcsoljuk be a fogyasztót. Ügyeljünk az inverter megfelelő szellőzésére és a helyes polaritású bekötésére.

Nézet:
Sorrend:
Sorrend: