XLR kábel

XLR kábelekkel jellemzően hangszereken, keverőpultokon, erősítőkön, mikrofonokon, effekteken találkozhatunk.
Az XLR szabvány különbséget tesz a kimeneti és bemeneti csatlakozók között. A készüléken lévő kimeneti csatlakozó mindig XLR dugó, a bemeneti csatlakozó pedig mindig XLR aljzat, ezért a szabványos XLR kábel egyik végén dugó, a másikon aljzat van. Ennek nagy előnye, hogy az XLR kábelek egymáshoz csatlakoztatva toldó nélkül is hosszabbíthatók.

Az XLR kábelek lehetnek szimmetrikusak és aszimmetrikusak, más néven egyensúlyozott – egyensúlyozatlan vagy balanced – unbalanced.

Aszimmetrikus XLR kábel.
Egy egyszerű két eres kábel, ahol az egyik ér a földelés (árnyékolás), a másik a meleg ér a hangjel számára. Aszimmetrikus XLR kábelt alkalmaznak például az XLR - RCA és XLR - mono jack kábelek esetén.


Szimmetrikus XLR kábel.
Ezeknél a kábeleknél két meleg ér van és ezeket veszi körül az árnyékolás. Mindkét meleg éren ugyanaz az audio jel kerül továbbításra, de a két jel ellenfázisban van egymással. Pl. XLR - sztereo jack kábelek.
Mi ennek a jelentősége? A zaj!
A külső zajoktól mindkét fajta XLR kábel egyformán védett, de a szimmetrikus jelátvitelnél nincs semmilyen zaj. Bár ez nem a kábelnek köszönhető.
Ha esetleg külső zajt szed össze egy aszimmetrikus kábel, az rákerül a hasznos jelre, amit csak bonyolult módon lehet róla leválasztani.
Szimmetrikus kábelnél két ellenfázisú jelünk van, de a zaj mindkét jelre ugyanolyan fázissal kerül rá. A szimmetrikus bemenettel rendelkező készülékekben egy kivonó áramkör található, ami a két ellenfázisú jelet kivonja egymásból. A kivonás eredménye pedig nulla zaj és nagyobb jelszint lesz! Természetesen ez csak a kábel által összeszedett zajokra igaz, a forrás felől érkező esetleges zajok megmaradnak.

A különböző XLR átalakítókat és szerelhető XLR csatlakozókat külön kategorizálva találhatod.

Nézet:
Sorrend:
Sorrend: