HDMI kábel

A HDMI kábel napjaink leggyakrabban használt kábele. Népszerűségének oka, hogy megtalálható tv-n, számítógépen, okostelefonon, játékkonzolon, fényképezőn, DVD- Bluray lejátszón és sok egyéb készüléken is. Áruházunkban az egyszerűbb keresés érdekében külön kategóriába kerültek a micro, a  mini és a normál HDMI kábelek. Szintén külön kategóriában találhatóak a DVI és a DisplayPort - HDMI kábelek.

Elnevezése a High Definition Multimedia Interface szavak kezdőbetűiből származik. E kábelek használatával lehetőség adódik a készülékek közötti digitális kép, hang és vezérlőjelek átvitelére egyetlen HDMI kábelen keresztül. A HDMI kábeleken nagy felbontású HDTV képtartalmak és az akár 7.1 audio jelek digitális formában továbbíthatóak. 2002-ben az 1.0 specifikációja fektette le az alapokat a későbbi verziók számára. Az eltelt közel húsz évben folyamatosan fejlesztették, egyre több újítással javították a teljesítményt. A filmkiadók nagy örömére a kábelen a HDCP (High Bandwidth Digital Content Protection) jel is továbbítódik. A másolásvédelem. A fejlesztéseknek köszönhetően jelenleg a 2.1 verzióig jutottak el. A legrégebbi verziók elavultak, ezeket már nem használják.
A verziószámokon kívül a HDMI kábeleket két kategóriába sorolták. A Category 1 a Standard, míg a Category 2 High Speed HDMI azaz a Nagy sebességű HDMI kábel nevet kapta.

A HDMI kábeleken található csatlakozók:
HDMI-A - A legelterjedtebb normál méretű csatlakozó. Tévéken, monitorokon, videokártyákon, DVD lejátszókon és sok más készüléken megtalálható.
HDMI-B – A HDMI dual link verziója, nem elterjedt, nem fogsz vele találkozni.
HDMI-C - Mini - jellemzően kamerákon és tableteken lehet találkozni velük.
HDMI-D – Micro - Kifejezetten kis méretű csatlakozó, telefonokon, tableteken található.

HDMI csatlakozókHDMI 1.3
Ez a negyedik generációs csatoló felület. A régebbi verziókhoz képest az átviteli sebességét megduplázták. Sávszélessége 10.2 Gbit/s (340 MHz), ezzel lehetővé vált a 36/48 bites színmélység és az akár a 2560x1600 képpontos felbontás. Támogatja a tömörített és a tömörítés nélküli audio formátumokat is (Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio). A Lip sync bevezetésével garantálja, hogy a továbbított kép és hang szinkronban legyen egymással.

HDMI 1.4
A legfontosabb változtatások:
Megnövelt képfelbontás 4096x2160 @24
3D támogatás - külön kép a jobb és bal szemnek 2x1080p
100 Mb/s ethernet összeköttetés a kompatibilis berendezések között (HDMI Ethernet Channel)
Kétirányú adatforgalom a hangcsatorna számára (Audio Return Channel)

HDMI 2.0
Az UHD HDMI kábeleknél a sávszélesség már 18 Gbit/s. Elérhető lett 4k képfelbontás mellett a 60Hz képfrissítés 24bit színmélységgel. Tovább fejlesztették a 3D feldolgozást és a CEC funkciókat.

HDMI 2.1
Elérhetővé vált a 4k @ 120 Hz felbontás, 48 Gbit/s sávszélesség mellett.

Természetesen rengeteg más újítás és módosítás is történt az egyes verzióknál, itt csak a legfontosabbakat említettük meg.